ProefLab Favicon

Geschiedenis
Deltawerk//
 
Het ProefLab// - Logo Wit

Geschiedenis

 

Waterloopkundig laboratorium

Van 1951 tot 1996 was het waterloopkundig laboratorium 'De Voorst' gelokaliseerd in het huidige Waterloopbos. Als dependance van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft.

Hier werden proeven op schaal uitgevoerd om waterbouwkundige kennis te verkrijgen. In grote schaalmodellen van zeearmen en havens over de hele wereld, voorspelden ze in De Voorst de invloed van waterbouwkundige werken op de loop van het water. In 1996 verhuisde het waterloopkundig laboratorium naar Delft.

Het Waterloopbos raakte in de vergetelheid en de natuur nam de regie over op de plekken waar jarenlang onderzoeken zijn gedaan. In 2002 werd de grond eigendom van Natuurmonumenten, die het bos voor bezoekers toegankelijk heeft gemaakt. Het gebied heet tegenwoordig het Waterloopbos en is in trek bij bezoekers door haar rijke geschiedenis, natuur en ontwikkeling.

Willemstunnel Waterloopbos
Nieuw entreegebouw

Het paviljoen

Natuurmonumenten wilde graag een bezoekerscentrum openen in het bos en zocht een exploitant voor de horeca bij het bezoekerscentrum. Zij benaderden de eigenaren van ons moederbedrijf, Strandhoeve. De visie van de Strandhoeve - lokaal betrokken & koken met verse pure ingrediënten - sprak Natuurmonumenten aan. Zo is een mooie samenwerking tot stand gekomen, tot waar we nu staan.

Eind september 2018 heeft de Strandhoeve een (tijdelijk) paviljoen gebouwd in het Waterloopbos. Hierin is ruimte gecreëerd voor het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. De naam ProefLab// kwam voort uit een creatief proces. In het restaurant kan natuurlijk ook van alles geproefd worden. Deze woordspeling heeft geleid tot de naam ProefLab. De twee // staan symbool voor de betonnen panelen die in het Deltawerk// schuin zijn gezet.


Eind 2023 is de verwachte opleverdatum van een nieuw paviljoen. Een nieuwe plek waar we onze visie verder uitbreiden en waar Natuurmonumenten meer ruimte heeft om de geschiedenis van het Waterloopbos te kunnen exposeren. We gaan in de tussentijd niet dicht en we beloven dat we er een prachtige nieuwe knusse plek voor terugkrijgen.

Pand Proeflab zomer